Почина художникът Дмитрий Врубел, автор на прочутата картина-графит на Берлинската стена "Братска целувка", предаде Би Би Си. 

На картината са изобразени бившият съветски лидер Леонид Брежнев и бившият ръководител на Германската демократична република Ерик Хонекер.

62-годишният Врубел е починал в Берлин. Той е автор на много други известни творби.

Според медийни източници той е починал от усложнения вследствие на COVID-19.

Дмитрий Врубел е роден през 1960 г. в Москва, а през 1975 г. създава първата си картина – "Съдът на Пилат".

До 1980 г. той учи в Москва, но не завършва, което не пречи през 1983 г. да бъде приет в Съюза на художниците на СССР.

През 1986 г. организира в дома си импровизирана галерия, а година по-късно става член на "Клуба на авангардистите" (КЛАВА), в който също така влизат Дмитрий Пригов, Лев Рубинщайн, Никита Алексеев и други художници.

През 1990 г. Врубел се пренася да живее в Берлин. През същата година той рисува на оцелял фрагмент от Берлинската стена знаменитата картината-графит "Боже мой, помогни ми да преживея тази смъртоносна любов", известна още като "Братска целувка" (Bruderkuss - б.р.), на която генералният секретар на Съветската компартия Леонид Брежнев целува лидера на ГДР Ерик Хонекер.

"Братска целувка" се превръща в една от най-известните улични рисунки в света. През 2009 г. "Братска целувка" е била изтрита при реставрацията на стената, извършена по случай 20-годишнината от нейното събаряне, но Врубел се съгласява да я възстанови.

През 2010 г. той се изправя в защита на бившия директор на музея "Сахаров" Юрий Самодуров и бившия ръководител на отдела за най-новите тенденции в Третяковската галерия Андрей Ерофеев по време на процеса срещу тях по обвинения, че разпалват религиозна вражда, тъй като са организирали изложба "Забранено изкуство-2006". Съдебният процес бе иницииран от православното движение "Народен събор".

"Отново се оказваме в страна, където държавата поддържа една позиция и естетика, а другата нарича престъпна и това е страшно", заявява Врубел по време на процеса.

Художникът участва активно в благотворителна дейност. През 2004 г. той дарява голяма сума за създаването на детска художествена школа в Беслан, а през 2007 г. спонсорира изграждането на сиропиталище в Суздал.