На 98-годишна възраст почина френският моден дизайнер Пиер Карден, съобщи АФП. Той е починал тази сутрин в американска болница в западното парижко предградие Ньой.

"Това е ден на голяма тъга за цялото ни семейство. Пиер Карден вече го няма", се казва в съобщение на семейството на дизайнера.

Близките му допълват, че след един живот, обхващащ цял век, той е оставил на Франция и света „голямо уникално творческо наследство“ и то не само в модата. 

Снимка: EPA

Прочутият дизайнер с италианско потекло неведнъж е споделял, че модата е неговия наркотик. Последната му поява беше на модно ревю през 2017 г., припомня БГНЕС. Роден в бедност през 1922 г. в комуна Сан Биаджо ди Калалта близо до Венеция в Северна Италия, семейството му емигрира във Франция, когато той е малко дете

„Италианец по рождение, Пиер Карден никога не е забравял произхода си въпреки безусловната любов към Франция“, каза още семейството му.

Снимка: EPA

Той е израснал във френския индустриален град Сент Етиен и е бил чирак на шивач във „Виши” на 17-годишна възраст, където се специализира в създаване на дамски костюми. Премествайки се в Париж, той проектира хипнотизиращите декори и костюми за филма „Красавицата и звярът“ с поет, артистичен директор и режисьор Жан Кокто през 1947 г.

От края на 40-те години работи в ателието на Кристиан Диор, а през 1950 г. създава собствена модна къща, а по-късно и бутик за мебели в Париж.

Снимка: EPA

Той бързо утвърждава името си като новатор, създавайки легендарната вече балонеста рокля през 1954 г. Неговата колекция „Космическа епоха“ от 1964 г. остава забележителна в историята на модата със своите разкроени рокли, плетени костюми, тесни кожени панталони, плътно прилепнали шапки и дамски пуловери с прилеп ръкав.

Глобалната империя на Карден има силно присъствие в Япония и Съветския съюз от ерата на Студената война през 1978 г. Той става също така първият френски дизайнер през 1979 г., който установява трайни връзки с Китай. Пиер Карден е и първият дизайнер, който провежда модно ревю на Червения площад в Москва през 1991 г., привличайки 200 000 зрители.

Снимка: EPA

Патентовал е над 500 изобретения, между които цветните чорапи, високите ботуши и цветните вратовръзки. Групата „Бийтълс” се появява за пръв път с негови якета без яки. Освен това дизайнерът създава костюми и вечерни рокли за балерината Мая Плисецкая, която смята за своя муза.