На 90-годишна възраст в петък е починал Евалд-Хайнрих фон Клайст, който е един от участниците в заговора за покушението срещу Адолф Хитлер през 1944 г., предаде Би Би Си.

Фон Клайст е бил едва на 22 г., когато доброволно е предложил да облече елек, натъпкан с експлозиви, който да взриви на среща с Хитлер. Само че срещата се отменя. Месеци по-късно се развиват събитията, известни от историята като заговора от 20 юли.

Тогава Фон Клайст е трябвало да внесе чанта с адска машина на заседание, на което ще присъства и фюрерът, но в последния момент тази мисия поема шефът на заговорниците – полк. Клаус фон Щауфенберг. След провала на опита за атентат са арестувани Фон Щауфенберг, бащата на Фон Клайст и другите заговорници.

По-късно те са екзекутирани. Евалд-Хайнрих фон Клайст е арестуван и изпратен в концентрационен лагер, но впоследствие му е разрешено да поднови службата си в армията.

Фон Клайст е основател на годишната Конференция по сигурността в Мюнхен, на който се събират дипломати и военни експерти от цял свят, за да обсъждат глобални политически процеси.