Босненският хърватин Слободан Праляк е починал, след като погълна отрова по време на заседание на Трибунала в Хага, съобщава АП, цитирайки местни медии.

По-рано днес по време на произнасянето на присъда на Трибунала на ООН в Хага за военните престъпления в бивша Югославия той стана и изпи течност от малко шише. По думите му това е било отрова.

Заседанието беше мигновено прекъснато и по-късно беше съобщено, че той е жив и получава медицинска помощ.

Междувременно стана ясно, че президентът на Хърватия Колинда Грабар Китарович е прекъснала посещението си в Исландия и се връща спешно в Загреб заради събитията в Международния трибунал в Хага.

Хагският трибунал потвърди присъдите на Ядранко Пърлич, Слободан Праляк и още четирима босненски хърватски лидери за военни престъпления срещу босненски мюсюлмани.

Председателят на Хърватския народ събор Божо Любич отхвърли днешните присъди като неоснователни и заяви, че според обясненията на съда не е доказана лична отговорност на шестимата хървати.

Според него Хърватия е получила шамар в Хага. "Решаваща роля за решението на трибунала играха съюзници на Хърватия в ЕС и НАТО. Хърватия можеше да направи повече", подчерта Любич пред журналисти в Загреб.

Използвани са материали на БТА