Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе почина на 95-годишна възраст, съобщи в Туитър настоящият държавен глава на африканската държава Емерсън Мнангагва, цитиран от Ройтерс.

След свалянето на расисткия режим на Ян Смит през 1980 г. той застана начело на страната, първо като премиер, после като президент, и остана на този пост до 2017 г., припомня БТА.

Мугабе беше свален от власт от въоръжените сили на Зимбабве след остри критики срещу неговото близо 40-годишно авторитарно управление и острата икономическа криза в страната.

Снимка: EPA

Мугабе е починал в Сингапур, където често се лекуваше през последните години, съобщи пред Ройтерс източник, запознат с въпроса.

"С невероятна тъга съобщавам за кончината на бащата- основател на Зимбабве и бивш президент, другаря Робърт Мугабе", писа Мнангагва.

Снимка: EPA

За кончината на първия лидер на страната след получаването на независимост потвърдиха и от семейството му, като посочиха, че той е имал сериозни проблеми със здравето си.

Мугабе беше един от лидерите на 7-годишната въоръжена съпротива срещу режима на бялото малцинство в страната, наричана тогава Южна Родезия.

Снимка: EPA

На поста той първоначално спечели международни похвали за своята декларирана политика на расово помирение и за разширяване на подобрените образователни и здравни услуги в посока към черното мнозинство.

„Той беше велик лидер, чието ръководство дегенерира до нивото да постави на колене Зимбабве“, е оценката на професор Шадрак Гуто от Университета на Южна Африка.