Бившият кмет на Москва - Юрий Лужков, е починал, предаде ТАСС. Според руски медии Лужков е бил в болница в Мюнхен, където е приет за операция на сърцето.

Юрий Лужков е роден 21 септември 1936 г. в Москва в семейството на дърводелец. 

Той е кмет на руската столица за рекордните 18 години (1992–2010 г.).

Снимка: EPA

„Юрий Михайлович Лужков почина. Искрено съжалявам, че този енергичен, весел човек, който оглавяваше Москва в трудния постсъветски период, направи много за града и московчани. Съжалявам за близките и приятелите “, написа в Twitter настоящият кмет на руската столица.

Юрий Лужков беше в България през 2010 г. за тържественото откриване на спортно-оздравителния комплекс за деца в Камчия.

То се състоя през септември 2010 г. – дни, преди градоначалникът да бъде отстранен от поста. Сред гостите на събитието беше и премиерът Бойко Борисов.

Юрий Лужков е назначен за кмет на Москва от президента Борис Елцин през 1992 г. Той направи спорни промени в руската столица и се сблъска с много обвинения в корупция и критики. 

Лужков беше важна фигура на руската политика и в края на 90-те години дори имаше очаквания да наследи Елцин на президентския пост. През 2010 г. обаче Лужков беше свален от поста с указ на Кремъл, след като "загуби доверието" на президента Дмитрий Медведев и тогавашния премиер Владимир Путин.

След това той напусна и партията "Единна Русия", оттегли се от от политическия живот и не се появяваше често в медиите, като последните години живееше в Лондон.