Бащата на течния шоколад Нутела почина на 89-годишна възраст, предадоха световните агенции, като се позоваха на италиански медии. Микеле Фереро, най-богатият мъж на Италия, е починал вчера.

Смъртта му поставя въпроса за наследяването на контролираната от клана Фереро едноименна компания за шоколадови изделия, чиито продажби възлизат на около 8 милиарда евро. Повдига се въпросът и дали компанията няма да се обедини с друг гигант, отбелязва Ройтерс.

Микеле Фереро наследи от баща си, който бил сладкар, малка фирма, основана през 1946 г. но и рецептата за течен шоколад, произвеждан на основата на лешници и какао. През 1964 г. продуктът беше кръстен именно Нутела и благодарение на него Микеле Фереро изгради цяла сладкарска империя.

Днес групата Фереро, включваща марките Киндер, Фереро и Мон Шери, наброява 22 000 служители по света. Само приходите от продажбите на Нутела възлизат на 1,7 милиарда евро годишно. 11 завода на Фереро по света произвеждат годишно по 365 000 тона Нутела. Според сп. "Форбс" семейство Фереро разполага със състояние, възлизащо на 14,8 милиарда евро.