На 85-годишна възраст почина актьорът, режисьор, основател на театър и педагог Армен Джигарханян тази сутрин в Москва, съобщи ТАСС. Новината обяви официалният говорител и приятел на Джигарханян Артур Согомонян.

Армен Джигарханян е роден на 3 октомври 1935 г. в Ереван, в Армения. Израства в рускоезична среда, учи в руско училище и от малък е запознат еднакво добре и с руската, и с арменската култура.

Страстта по театъра наследява от майка си, която го води на театрални и оперни постановки редовно. Учи изкуство и театър в Ереван. Дебютира през януари 1955 г. в постановката на В. Гусев "Иван Рибаков" на Ереванския руски драматичен театър "К. Станиславски". През 1969 г. започва да играе в театър "Маяковски" в Москва.

Освен редица театрални роли има и над 200 роли в киното, сред които във филмите "Здравейте, аз съм вашата леля" , "Ширли мырли" и "Мястото на срещата не трябва да се променя".

През септември 1996 г. се създава Московският драматичен театър по ръководството на Джигарханян. През годините той е бил и преподавател в базирания в Москва Общоруски държавен университет по кинематография "С. А. Герасимов".

Джигарханян има много кино, театрални и държавни отличия, сред които народен артист на СССР и почетен гражданин на Ереван.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!