Холандия избира парламент в първия голям тест за политиката в Европа за тази година. Избирателната активност е по-висока от тази на предишните избори.

Битката е без прецедент за холандската политическа система - между двама десни лидери - дясноцентристкия премиер Марк Рюте и крайнодесния Герт Вилдерс, близки съюзници в миналото.

Хората гласуват за 150-местен парламент. Такъв е броят на депутатите за 17 млн. население, т.е. над 100 000 души избират един депутат, докато в България под 30 000 души избират един народен представител.

Интригата на ниската земя следи специалните ни пратеници Стоян Георгиев и Добромир Иванов.

Холандците са пътуваща нация, напускат градвете през почивните дни и затова гласуват през седмицата.

Изборите в Нидерландия се провеждат в нетрадиционен работен ден, затова пък секциите са в такива нетрадиционни места като централната жп гара в Ротердам, където хората на път за работа могат да пуснат своя глас.

Всеки може да гласува в която и да е секция в общината, в която е постоянният му адрес.

Докато чакат влака, гласуването за холандците отнема само една минута, а бюлетината отива в кофа за боклук.

Някои гражадани гласуват и от името на свои приятели. Упълномощаването е лесно. Агитацията продължава и в изборния ден, дори пред самата секция.

В секцията се влиза и с велосипед, и с домашен любимец. Холандците гласуват само с хартиени бюлетини.

Снимка: Reuters

Зам.-председателят на избирателната секция проверява самоличността на хората и сравнява с писмото за право на гласуване.

След това председателят на секцията сканира бар кода от писмото, за да регистрира гласуването, оставя писмото в архива на секцията, а гласоподавятелят получава бюлетина, която полълва с червен химикал. След това я пуска в джоба.

Необичайната изборна урна на натоварено място като гарата в Ротердам се пълни толкова много, че се налага бюлетините да бъдат натъпквани с дървен уред.

Активността днес по-висока от обичайното, разказват ни в избората секция.

Това дали харесваш или не лидера на националистическата партия на свободата Герт Вилдерс е разделителната линия днес.

Никога преди изборите в Холандия не са били толкова голяма голяма новина в медиите извън страната, както днес.

Резултатите се очакват в 22 ч. наше време.