Повсеместни поражения, които може да се окажат непоправими – по този начин най-кратко може да се опише състоянието на белите дробове на болен от коронавирус в критично състояние. Това става ясно от триизмерно видео, направено при изследването на 59-годишен пациент във Вашингтон. Д-р Кийт Мортман от Университетската болница „Джордж Вашингтон“ сподели кадрите, за да подчертае колко е важно да спазваме мерките срещу разпространението на COVID-19.

Пациентът до момента е имал само високо кръвно, а преди броени дни не е имал никакви симптоми. Към момента мъжът е на апаратно дишане, но даже това не е достатъчно и се налага кръвта му да получава кислород през допълнителна машина. За изследването е използвана техника, която обикновено намира приложение при лечението на онкологични заболявания или при планирането на сложни операции.

Снимка: GW Hospital

В жълто са оцветени зоните от белите дробове, които са поразни от вируса. Организмът се бори с вирусите, като ги блокира в определени зони. Скенерът, обаче, показва, че инфекцията се е разпространила в огромна част от ключовия орган.

„За съжаление, при такава степен на увреждане, на белите дробове ще им е нужно дълго време, за да оздравеят. При между 2 и 4 процента (в зависимост от това на коя статистика вярвате) от пациентите с COVID-19 щетите са невъзстановими и болестта отнема живота им“, отбеляза пред Си Ен Ен медикът.

Снимка: GW Hospital

При възпаление, белите дробове са неспособни да дават кислород на кръвта и да отнемат въглеродния двуокис. Това кара пациента да се задъхва и да се опитва да диша по-дълбоко, за да влиза повече въздух в дробовете. При тежките случаи това вече е невъзможно.

„Това не е пациент на 70-80 г. с компрометиран имунитет и диабет. Ако изключим кръвното, той няма други сериозни здравни проблеми. Просто човек, който си върши работата и… в един момент се разболява. Ако повторим 360-градусовото изследване след седмица, инфекцията и възпалителният процес може би ще са още по-напреднали“, коментира д-р Мортман.

„Искам хората да видят това и да разберат на какво е способен вирусът. Хората трябва да гледат на темата сериозно“, категоричен е докторът. Това е едва първият му пациент с коронавирус, но очакванията му са през болницата му да минат още много.

Очаквайте още по темата в bTV Новините в 19!

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 34 159 1 390
Света 6 774 648 81 954 395 611 3 302 778
Заразени* Нови Починали
България 2 627 34 159
Света 6 774 648 81 954 395 611
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer