Пътешественикът Людмил Дуков разказа за час от пътешествията си от 174-те страни, които е посетил до момента. В студиото на „CoolT“ той показа кадри, снимани на екзотични кътчета в Океания.

„Соломоновите острови са съставени от шест големи острова и около 900 малки. Част от тях административно са към Папау Нова Гвинея, а другата част са отделна държава, която получава независимост през 1978 г.“, разказа той.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от островите пък са били част и от Германия, когато тя решава да има колонии по времето на Бисмарск са били под германско владичество. Това се случва без германците някога да стъпвали там.

Според Дуков мястото е доста любопитно, а напоследък се опитва да излезе на туристическата карта.

Не всички острови са населени, но във водите им се намират едни от най-големите пасажи на риба тон в света, като търговията с нея е основен ресурс на доходи за местното население.

Снимка: btvnovinite.bg

„На Соломоновите острови има населени места, които все още използват миди за платежно средство. Друг интересен тип валута са червени пера от птици“, добави пътешественикът.

Дуков продължи разказа си с една от най-богатите държави в света през 80-те години, а именно Науру. Днес са останали само остатъците от нейната фосфатна индустрия.

„След като са изкопали фосфатите, островът е започнал да изчезва. Едва около 200 туристи посещават страната годишно. На територията ѝ има само един хотел. Това е третата най-малка държава в страна след Ватикана и Монако“, добави Дуков.

Тувалу е друга държава в Океания, която пък е застрашена от изчезване заради надигането на нивото на океана. До там може да се стигне само със самолет и отново е много малко посещавана от туристи.