На извънредно заседание вчера чешкото правителство одобри нова поредица от строги  ограничения върху придвижването през следващите три седмици и затягане на разпоредбите за магазините и училищата, в опит да забави бързото разпространение на COVID-19.

Мерките влизат в сила от понеделник, 1 март. Те включват ограничаване на движението на хората в рамките на жилищния им район, с изключение на пътувания по основателни причини.

Детските градини и училищата за деца със специални потребности ще затворят, а първокласниците и второкласниците ще преминат към дистанционно обучение, както останалите ученици.

Правителството намали и списъка на магазините, които остават отворени. Ще трябва да затворят магазините за канцеларски материали и тези, които продават детски обувки и облекло. Решението на чешкия кабинет беше очаквано, след като по-рано вчера парламентът отхвърли удължаване на настоящото извънредно положение.

Чешкият премиер Андрей Бабиш каза, че новите мерки са необходими, за се предотврати колапс на болниците. "Ако не го направим, целият свят ще гледа Бергамо в Чешката република", посочи премиерът, цитиран от БТА. 

"Ако е възможно, стойте си у дома", призова министърът на вътрешните работи Ян Хамачек. Той обяви, че за прилагането на мерките ще помагат полицаи и военни. Здравният министър Ян Блатни обясни, че е вероятно новозаразените да скочат до около 2000 дневно през следващата седмица, преди новите ограничения да дадат резултат.