Европейската комисия съобщи, че в последната седмица се наблюдава "окуражаващо" намаление в броя на пристигащите по гръцките острови от Турция незаконни мигранти, предаде БТА.

Миналата седмица те са били едва 1000, докато по-рано дневно са пристигали по 2000 души. Същевременно по двустранното споразумение между Атина и Анкара на 24 март в Турция са били върнати 76 мигранти, а на следващия ден - 71 мигранти.

По информация на ЕК в бежанския лагер в Идомени има 11 000 мигранти. Комисията няма информация за раздавани листовки на мигрантите със съвети да се пренасочат към Албания. Наблюдаваме миграционния път от Либия към Италия, няма значителен ръст на мигрантския поток там засега, уточни говорител на ЕК.

Европейската комисия изрази днес очакването споразумението с Турция за миграцията да влезе в сила от 4 април, както предварително бе предвидено.

Дотогава, вероятно още утре, се очаква Гърция да приеме промени в законодателството си, с които да признае Турция за "сигурна държава". Това ще открие възможността за изпълнение на споразумението за връщането от Гърция в Турция на незаконно пристигнали в ЕС мигранти.

Срещу това по схемата "един за един" от турските бежански лагери към ЕС ще бъдат прехвърляни сирийски бежанци.