Рекордна температура от 49,9 градуса е измерена в индийската столица Делхи, съобщават местните метеоролози, цитирани от Франс прес.

Индийската метеорологична служба, описва „сериозна гореща вълна“, отчете рекордните стойности в две станции в покрайнините на Делхи - Нарела и Мунгешпур.

Според синоптиците подобни температури се очакват и днес.

През май 2022 г. в някои части на индийската столица беше измерена температура 49,2 градуса.

Екстремните горещини са обичайни за Индия през лятото, но изследователите смятат, че изменението на климата води до по-дълги, по-чести и по-интензивни горещи вълни.

Властите в Делхи предупреждават и за възможен недостиг на вода, като на места вече има прекъсвания на доставките.

Министърът на водите Атиши Марлена призова жителите да поемат „колективна отговорност“ за прекратяване на разхищението на вода, предава „Таймс ъф Индия“.

„За да решим проблема с недостига на вода, предприехме редица мерки, като например намаляване на водоснабдяването от два пъти дневно на един път дневно в много региони“, каза Атиши, цитирана от вестник „Индипендънт“.

„Спестената по този начин вода ще бъде разпределена в райони, където има недостиг на вода и където водоснабдяването продължава само 15-20 минути на ден“, добави тя.

Индийската метеорологична служба предупреди за последиците за здравето от горещините, особено за бебетата, възрастните хора и хората с хронични заболявания.