Заради консумацията на неподходяща за пиене вода ежедневно в света умират по 3000 деца под 5-годишна възраст. „Това е мълчалива катастрофа, която заслужава пълното ни внимание,” заяви зам.-главният секретар на ООН Ян Елиасон в реч пред Общото събрание на организацията по повод Световния ден на водата.

ООН започва кампания за премахване на табуто за тоалетните и дефекацията (изхождането) на открито, която има за цел да улесни достъпа до тоалетни за 2,5 милиарда души, предаде АФП.

Милиони хора в бедните страни ходят по нужда на открито подчерта зам.-главният секретар на ООН и попита: „Можете ли да си представите колко лишено от достойнство е такова поведение, какъв е рискът от изнасилване, ако сте жена или младо момиче и излизате нощем, както и рискът за здравето и околната среда?”

Намаляването наполовина на броя на хората, които нямат достъп до тоалетна с чиста вода до 2015 г., беше една от осемте Цели на развитието на хилядолетието за здравеопазването и бедността, които бяха заложени през 2000 г.

Тази цел е най-далече от постигането - при сегашните темпове тя ще бъде достигната чак през 2075 г. ООН иска да постигне тази цел до 2025 г. Дружеството УотърЕйд (WaterAid) счита, че 2030 г. е по-реалистичният краен срок, но ще са нужни десетки милиарди долари инвестиции.

Според Ян Елиасон националните правителства трябва да вложат повече пари в подобряването на санитарните си инсталации и да превърнат тоалетните в приоритет, както и да информират

населението как да избягва съответните болести. УНИЦЕФ съобщи, че е помогнал на 25 милиона души да получат достъп до тоалетни.