Извънредни мерки за предпазпазване от заразата с коронавирус са взети в Европарламента в Брюксел. Сесията на депутатите беше преместена от Старсбург и беше максимално съкратена.

Журналистите попълват формуляри с лични данни и с гаранции, че не идват от рискови зони на заразата. А ако се окаже, че между тях все пак има заразени, тези данни трябва да послужат, за да бъдат информирани останалите, с които са били в контакт през деня.

Председателят на европарламента Давид Сасоли настоя да не се прекъсва законодателната функция на институцията. Заседанията обаче са само днес, няма да има гласувания. В дневния ред остават само неотложните теми: развитието около короновируса, както и ситуацията на гръцко-турската граница.

След като Страсбург се оказа едно от огнищата на коронавируса във Франция, пленарната сесия беше преместена в Брюксел. Редица политически сили настояха сесията да бъде анулирана, заради заплахата от зараза.

"Не може да се прекъсва законодателната функция на парламента, нито решенията за борба с коронавируса. Затова трябва да останем на място", отговори председателят на парламента Давид Сасоли.

Междувременно редица европейски институции също се оказаха засегнати от заразата. Сред заразените са служители на Съвета на ЕС и на Европейската комисия.