Извънредни мерки за предпазпазване от заразата с коронавирус са взети в Европарламента в Брюксел. Сесията на депутатите беше преместена от Старсбург и беше максимално съкратена.

Журналистите попълват формуляри с лични данни и с гаранции, че не идват от рискови зони на заразата. А ако се окаже, че между тях все пак има заразени, тези данни трябва да послужат, за да бъдат информирани останалите, с които са били в контакт през деня.

Председателят на европарламента Давид Сасоли настоя да не се прекъсва законодателната функция на институцията. Заседанията обаче са само днес, няма да има гласувания. В дневния ред остават само неотложните теми: развитието около короновируса, както и ситуацията на гръцко-турската граница.

След като Страсбург се оказа едно от огнищата на коронавируса във Франция, пленарната сесия беше преместена в Брюксел. Редица политически сили настояха сесията да бъде анулирана, заради заплахата от зараза.

"Не може да се прекъсва законодателната функция на парламента, нито решенията за борба с коронавируса. Затова трябва да останем на място", отговори председателят на парламента Давид Сасоли.

Междувременно редица европейски институции също се оказаха засегнати от заразата. Сред заразените са служители на Съвета на ЕС и на Европейската комисия.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 540 018 45 563 347 353 2 320 384
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 540 018 45 563 347 353
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer