Племенничка на аятолах Али Хаменей, която е изтъкната правозащитничка, призова правителствата по света да прекъснат връзките си с Иран заради насилието на иранските власти срещу демонстранти, предаде Ройтерс.

Видеоклипът с този призив на инженер Фариде Морадхани, е станал популярен из социалните мрежи, след като опозиционната агенция ХРАНА съобщи, че тя е арестувана на 23 ноември. 

Бащата на Морадхани е виден ирански опозиционер и е женен за сестра на Хаменей. 

„О, свободни хора, бъдете с нас и кажете на вашите управници да спрат да поддържат този кървав режим, който убива деца. Този режим не се придържа към нито един от своите религиозни принципи и не знае други правила освен силата и запазването на властта“, казва Морадхани във видеото. 

Според опозиционната агенция в започналите преди повече от два месеца демонстрации из цял Иран досега са загинали 450 протестиращи, сред които и 63 непълнолетни. Над 18 100 демонстранти са задържани.

Демонстрациите са по повод смъртта на млада жена в арест на нравствената полиция, но впоследствие прерастват в политически с искане за сваляне на режима на аятоласите.