Израел засилва офанзивата си в южните части на Ивицата Газа, а ООН алармира за „апокалипсис без нито едно безопасно място“ и за „ад, на който хуманитарните организации може да не могат да отговорят“.

Снимка: Reuters

Израел нареди евакуацията на една пета от южния град Хан Юнис, който приюти десетки хиляди, избягали от северните части на Газа.

Според УНИЦЕФ обявените от Тел Авив за „безопасни зони“ са миниатюрни парчета земя, където няма ток, вода и място за убежище.

„Израел заяви, че има зони, които няма да бъдат обстрелвани. Очакваме да изпълнят този си ангажимент“, обясни Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом.

Снимка: Reuters

Според източници на Wall Street Journal израелските военни са инсталирали помпи и планират да наводнят тунелите на „Хамас“ с морска вода. Засега Тел Авив не коментира. Тактиката е използвана от Египет през 2015-а, за да прекъсне контрабандата през границата.

След като завладяха големи части от Северна Газа от началото на октомври насам, сега израелските войски се придвижиха към последната част на територията, която беше под пълния контрол на „Хамас“.

Това създава условия за нещо, което вероятно ще бъде последната битка от тази война: решителен сблъсък в Хан Юнис, най-големия град в южната част на Газа, където според израелски представители военното и политическото ръководство на „Хамас“ търси убежище, откакто е избягало от северната част на анклава, пишат световни медии, цитирани от БТА.

Снимка: Reuters

Нови сателитни снимки показват, че израелските военни са достигнали позиция южно от Дейр ал Балах, на около 5 км от центъра на Хан Юнис. На тях се виждат десетки бронирани машини и насипи, издигнати за укрепване на позициите им – превозни средства и дейности, които много наподобяват предишни израелски операции в северната част на страната. На снимките се виждат и следи, най-вероятно от булдозери.

От Червения кръст призоваха за незабавно политическо решение на кризата.

„Това, което видях в европейската болница в Газа, е неописуемо. А най-много ме шокираха децата с ужасяващи наранявания, изгубили родителите си, без никой, който да се грижи за тях“, казва Миряна Сполярич, председател на Международния комитет на Червения кръст.

Само за последните два дни десетки хиляди палестинци са пристигнали в най-южната област на Газа – Рафа. А струпването засилва риска от разпространение на зарази, предупреждават от ООН.

Всичко за конфликта проследете в нашия онлайн репортаж: