Оскар Писторус бе осъден на пет години затвор за убийството на приятелката си Рийва Стийнкамп миналата година. Параолимпиецът получи и тригодишна условна присъда по обвинението за стрелба в ресторант.

Обвинението поиска минимум 10 години затвор за атлета, докато защитата настояваше за общественополезен труд и домашен арест.

Съдия Масипа започна да чете присъдата с думите, че решението е „нейно и само нейно”, въпреки помощта от заседателите.

Съдия Масипа.
Снимка: EPA

"Присъдата е за постигане на правилния баланс, не е перфектното упражнение", каза още тя и уточни, че става въпрос за баланс между възмездие, възпиране и рехабилитация. След това съдията обобщи доказателствата, подадена преди началото на процеса.

27-годишният Писториус, който е първият спортист участвал на олимпиада и параолимпиада, уби приятелката си на 14 февруари миналата година. Атлетът твърди, че я е застрелял по грешка, бъркайки я с нападател, нахлул в дома му в Претория.

Рийва Стийнкамп и Оскар Писториус.
Снимка: EPA

29-годишната Рийва Стийнкамп, която бе модел, телевизионна звезда и юрист, бе застреляна три пъти от Писториус през вратата на банята.

След произнасянето на присъдата атлетът бе отведен.

Чичото на Оскар Писториус заяви, че семейството на параолимпиеца приема решението на съда. "Оскар ще се възползва от тази възможност, за да плати дълга си към обществото. Това беше един невероятно труден и болезнен процес за всеки, който участваше в него - семейство Стинкамп, нашето семейство и Оскар. Ние сме емоционално изцедени", каза Арнолд Писториус, цитиран от АФП.

Арнолд Писториус.
Снимка: EPA


Бари и Джун Стийнкамп реагираха позитивно на присъдата. Майката на жертвата изрази своето облекчение в края на съдебния процес, който продължаваше през последните седем месеца. „Няма значение от наказанието, все пак ще си плати. Радвам се, че приключи”, заяви Джун Стийнкамп. „Ние сме удовлетворени”, лаконичен бе Бари Стийнкамп.

Джун и Бари Стийнкамп.
Снимка: EPA