Въпреки че преди дни Организацията на страните износителки на петрол – ОПЕК, се зарече да предприеме по-строга дисциплина и мерки срещу спада в цената на черното злато, днес стана ясно, че суровината отново е отбелязала ценово понижение.

Средната цена на петрола на ОПЕК намаля с около долар до 95 долара за барел, информира петролният картел. За сравнение в петък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 96,02 долара.

За определяне на цената на петрола, произвеждан от държавите-членки на организацията, се използва т. н. петролна кошница, включваща 12 основни сорта петрол за износ. Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата" на ОПЕК предходния работен ден.

През последните месеци се стигна до силен спад в цените на черното злато – главно заради продължаващите трудности пред икономическия подем в глобален мащаб, съчетани с изобилното предлагане на суровината на международните пазари.