Цената на природния газ на газовия хъб в Холандия „Ти Ти Еф“ днес се покачи рязко. Това се случва, след като санкциите срещу Русия влязоха в сила и инвеститорите започнаха да се опасяват, че те ще доведат до нарушаване на доставките на черно злато и газ.

Малко след отваряне на борсовата търговия стойността на синьото гориво достигна почти 127 евро за мегаватчас. В петък котировките се установиха на 93,147 долара за барел или с почти 27% нагоре. С напредването на деня котировките природният газ изтри част от печалбите си и малко след 10 часа българско време се котираше за 115 евро за мегават час.

Петролът рязко поскъпна в азиатската търговия днес, предават световните агенции.

Сортът "Брент" от Северно море се покачи с 4,67% до 102,50 долара, а по време на търговията достигна и ръст от 7% до 105 долара за барел.

Американският лек суров петрол нарасна с 5,28% до 96,43 долара, като в един момент дори беше прехвърлил 98 долара за барел.

В неделя британският енергиен гигант BP обяви, че се отказва от дела си от 19,75% в руския петролен гигант "Роснефт". Ход, който пазарите оценяват на загуба от около 25 млрд. долара.