Бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс обявил пред конгресмени, че от самото начало е смятал за терористичен акт нападението срещу американското консулство в Бенгази на 11 септември. Информацията изнесе председателят на Комитета по вътрешна сигурност към Камарата на представителите Питър Кинг.

Известно е, че при нападението загинаха четирима американски граждани, сред които и самият посланик на САЩ в Либия - Кристофър Стивънс.

Първоначално американската администрация, включително президентът Барак Обама, казваха, че случилото се е терористичен акт, но настояваха, че не разполагат с информация, че атаката е била планирана и извършена специално заради годишнината от терористичните удари от 11 септември 2001 година. По-късно от службата на директора на националното разузнаване потвърдиха, че случаят в Бенгази е бил планиран терористичен акт.

На заседанието в Сената, посветено на инцидента, Дейвид Петреъс, който преди седмица подаде оставка заради разкрита извънбрачна връзка, дойде не през главния вход, а през сложен лабиринт от подземни коридори, за да избегне журналистите.

"Първоначалната оценка на ЦРУ от онзи ден се различаваше от официално обявената. Петреъс каза, че е знаел, че е имало и други съобщения, но винаги е бил убеден, че има следи от терористи", каза Питър Кинг.

Той отбеляза, че Дейвид Петреъс е бил готов за изслушванията, въпреки трудностите от последната седмица. В отговор на въпрос на журналисти дали бившият директор на ЦРУ е говорил за извънбрачната си връзка, Кинг отвърна с "Не".