Отсрочката за България за ембаргото на руския петрол ще е до края на 2024 година, стана ясно днес в Брюксел. Но приемането на целия шести пакет санкции срещу Русия продължава да е под въпрос. Преговорите между лидерите на 27-те държави членки продължават и в момента.

За да се избегне отново сблъсък с унгарското вето, ЕК преработи предложението си. Новият вариант предвижда спиране на руския петрол транспортиран по море, но от ембаргото се изключват доставките по нефтопровода "Дружба" към Чехия, Словакия и Унгария. Ако се приемат санкциите, българският интерес е защитен, коментира премиерът Кирил Петков.

Надяваме се до декември 2024, това е българската позиция, с която влизаме, да можем да продължаваме да купуваме руски петрол. Понеже има и технически причини на ниво рафинерия и е много важно като цяло за енергийната сигурност на България в този момент“, заяви министър-председателят.

Ако отново има вето, обаче, всички мерки от шестия пакет санкции остават под въпрос. В това число – конфискацията на имущество на руски граждани в Европа или пък забраната за сделки с недвижими имоти на територията на ЕС.

В началото на лидерската среща чрез видеовръзка се включи украинският президент Володимир Зеленски. Той призова евролидерите за единство относно санкциите срещу Русия и за помощ за износа от Украйна на селскотостопанската ѝ продукция.

Очаква се преговорите да дълги тази вечер, а вероятно и нощ.