Петима загинаха и десетки бяха ранени днес, след като полицията откри стрелба по демонстранти, протестиращи срещу предложената федерализация на Непал, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА.

Четирима демонстранти загинали в Биргундж в окръг Парса, а още един - в Калая в окръг Бара, след като полицията открила стрелба по протестиращите, които не се подчинили на полицейски час и навлезли в забранени райони.

Животът в цял Непал бе парализиран от съпроводени с насилие протести и затваряния на учреждения, засегнали фирми, заводи транспорта и образованието.

Местни медии съобщиха, че големите политически партии създават екипи за неофициални разговори след провала на всички предишни опити за преговори с партиите на етническата група мадхеси. Мадхеските политически сили искат свой собствен федерален щат в Непал.

Големите политически партии се споразумяха да разделят страната на няколко федерални щати, ход, който бе разкритикуван от етническите малцинства, че може да подкопае политическото им представителство.

Приемането на нова конституция бе едно от условията в мирното споразумение от 2006 г. между непалското правителство и маоистките бунтовници, сложило край на дългогодишна гражданска война, при която загиват над 17 хиляди души.