Сомалийски бежанец беше задържан от италианската полиция, след като рани с нож четири жени и 6-годишно момче в курортния град Римини, предаде „Ройтерс“.

Следователите изключват възможността нападението да е имало терористични мотиви и подозират, че 26-годишният мъж е действал под влиянието на наркотици.

Извършителят, чието име не се споменава, ранил с нож две контрольорки, които му поискали билета за градския транспорт. След това той побягнал и ранил още трима души, преди да бъде заловен от полицията. Сред ранените е шестгодишно момче, което седяло с майка си на открит пазар. Момчето е претърпяло операция и е в критично състояние.

26-годишният сомалиец се намирал в Европа от 2015 г. и вече е подавал молби да получи статут на бежанец в Дания, Швеция, Германия и Нидерландия. Те обаче бяха отхвърлени от властите, отбелязва „Асошиейтед прес“. Подал е молба и за статут на бежанец в Италия, като живеел в подслон за бежанци, ръководен от католическа благотворителна организация.

Министърът на вътрешните работи Лучана Ламорджезе нарече инцидента „изключително сериозен“.

Ламорджезе е подложена на критики от лидера на антимигрантската партия "Лига" Матео Салвини, който иска от нея да вземе по-строги мерки срещу незаконната миграция. След инцидента той отправи нови критики срещу нея във видеозапис във „Фейсбук“.