Пет от най-големите банки в света ще платят глоби за близо 5,7 млрд. долара общо, съобщиха световните агенции.

Четири от финансовите институции - Джей Пи Морган (J. P. Morgan), Ситигруп (Citigroup), Роял банк ъв Скотланд (Royal Bank of Scotland) и Барклис (Barclays) ще се признаят за виновни по обвинение в манипулиране на валутните курсове, обяви министерството на правосъдието на САЩ. Те са били в заговор за определяне на курсовете на долара и еврото на глобалния валутен пазар.

Това сочи текстът на извънсъдебното споразумение, обявено днес по наказателното дело, водено срещу финансовите институции от министерството на правосъдието. Предполага се, че валутни брокери са споделяли поръчки на свои клиенти чрез чат стаи и са използвали информацията, за да извличат печалба преди клиентите си. Незаконните практики са били извършвани между декември 2007 г. и януари 2013 година.

Най-голяма сума, общо 2,4 млрд. долара, ще плати Барклис, която също така уволни осем свои служители.
Петата банка - Ю Би Ес (UBS) - получи имунитет в антитръстовото дело, но ще признае вината си в манипулиране на референтните лихви Либор (LIBOR).

Шеста банка - Банк ъв Америка (Bank of America) - ще плати глоба от 205 млн. д. на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ по разследване на манипулация на валутните курсове.

Глобите, в които се включват наказания, наложени от УФР и други регулатори, се прибавят към общо 4,3 млрд. долара, които повечето от тези банки платиха през ноември миналата година за извънсъдебно уреждане на подобни обвинения, отправени от американски и британски регулатори.