Републиканците в САЩ критикуват яростно президента Джо Байдън за шпионския балон и твърде небрежната му позиция по въпроса. Пентагонът обяви в отговор на тези нападки, че такива балони са летели в американско небе и по времето на Доналд Тръмп.

Според министерство на отбраната на САЩ, цитирано от германското издание „Шпигел“, четири шпионски балони са прелетели над територията на страната в миналото – три от тях по времето на бившия президент Доналд Тръмп.

Балони за наблюдение, собственост на Китай, преминаха през Съединените щати най-малко три пъти по време на предишната президентска администрация“, заяви генерал Глен Ван Херк, командир на Северното командване на САЩ. Той обаче призна, че предишните прелитания са били в много къс отрязък от време, докато последният китайски балон се е задържал значително по-дълго над САЩ.

Експрезидентът и хора от неговата администрация реагираха с възмущение на новината, че такива инциденти е имало и по тяхно време. „Това е дезинформация“, написа Тръмп с неговата социална мрежа (Truth Social).

Високопоставени служители от бившата му администрация също отрекоха твърденията пред различни медии в страната. Те са категорични, че никога не са информирани от службите за сигурност за полети на такива балони.

Свалянето на предполагаемия шпионски балон от американски изтребител само засили вече съществуващото напрежение между Китай и САЩ, коментира още германското издание „Шпигел“. Властите в Пекин отхвърлиха обвиненията в шпионаж – те са категорични, че това е балон за събиране на метеорологични данни.