Пентагонът ще покани проверени външни хакери да изпробват киберсигурността на някои свои сайтове в рамките на пилотен проект през идния месец, предаде Ройтерс. Това е първата подобна програма, предложена от федералното правителство.

Програмата "Хакни Пентагона" е моделирана по подобие на сходни състезания, провеждани от големи американски компании с цел да бъдат открити пробойни в сигурността на техните компютърни мрежи.

Такива програми позволяват на киберекспертите да откриват и идентифицират проблеми преди злонамерени хакери да се възползват от тях, като по този начин си спестяват средства и време в случай на злонамерени пробиви в мрежите.

"Аз съм уверен, че инициативата ще укрепи нашата дигитална защита, а в крайна сметка и нашата национална сигурност", каза военният министър Аштън Картър.

Неназован служител от Пентагона коментира, че очаква хиляди квалифицирани участници да се включат в инициативата. Подробностите и правилата все още се уточняват, но е вероятно състезанието да включва и парични награди.

Участниците трябва да бъдат американски граждани. Те ще трябва да се регистрират и да представят професионална биография за проверка, преди да бъдат допуснати до предварително определена компютърна система.

Засега на такъв тест няма да бъдат подлагани по-конфиденциални мрежи или ключови оръжейни програми, добавя източникът от Пентагона.

"Привличането на най-ярките таланти, технологии и процеси от частния сектор ни помага да предлагаме цялостни и по-надеждни решения за Министерството на отбраната", каза Крис Линч - бивш шеф от "Майкрософт", който сега оглавява новия отдел в Пентагона.