Единственият начин севернокорейската програма за ядрени оръжия да бъде гарантирано унищожена е сухопътна инвазия – това заявява Пентагонът в писмо до американски конгресмени, цитирано от Ройтерс.

Писмото е отговор на Майкъл Дюмонт, зам.-директор в Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, на запитване на двама членове на Камарата на представителите – демократите Тед Лу и Рубен Гайего, поискали оценка за очакваните човешки и материални загуби и възможните военни операции в случай на конфликт със Северна Корея.

„Единственият начин да се локализират и унищожат с абсолютна сигурност всички компоненти на севернокорейските програми за ядрено оръжие е чрез сухопътна инвазия“, посочва Дюмонт в писмо от 27 октомври.

Лу съобщи новината на президента Доналд Тръмп с туит: „Скъпи Тръмп – написа той – В Япония е сутрин. Тази статия на „Вашингтон пост“ за зловещата военни възможности на Северна Корея е за теб“:

Поверителен брифинг е най-подходящото място за подробно обсъждане на капацитета ни да противодействаме на способността на Северна Корея да отвърне с ядрено оръжие и да елиминираме севернокорейските ядрени оръжия, скрити в дълбоки подземия, се казва в писмото.

В него се отбелязва също, че Пхенян може да отговори с биологическо и химическо оръжие, подробностите за които е най-добре да се обсъдят също в поверителна обстановка.

На въпроса за жертвите Дюмонт посочва, че броят ще зависи до голяма степен от характера, интензивността и продължителността на евентуална севернокорейска атака. Той отбелязва, че в Сеул живеят около 25 млн. души, а той се намира на едва 50-ина километра от демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея.

Общественото мнение

Значително мнозинство от американците смятат, че президентът Доналд Тръмп иска да използва военна сила срещу Северна Корея, за да парира нейните ядрени и ракетни заплахи, показва проведено наскоро допитване.

Според анкетата на Центъра за изследвания „Пю“ от 25 – 30 октомври 84% от американците са на мнение, че Тръмп наистина иска да използва военна сила срещу Северна Корея. Около 64% от запитаните смятат, че комунистическият режим е в състояние да нанесе ядрен удар на САЩ – това е с 47 процентни пункта повече, отколкото през 2013 г. Приблизително същият дял (65%) от анкетираните мислят, че севернокорейското ръководство наистина иска да използва този потенциал срещу САЩ. Според 71% от американците САЩ трябва да приемат „много сериозно“ севернокорейските ядрени заплахи. През 2013 г. това мнение са споделяли 56 на сто от американците.

Допитването с 1504-ма участници беше публикувано в петък, когато Доналд Тръмп тръгна на първата си президентска обиколка в Азия.

Използвани са материали на БТА