Когато става въпрос как да се предпазим от COVID-19, мненията в обществото са противоречиви. В рамките на новата поредица на „Ройтерс” #AskReuters в „Туитър” информационната агенция събира група здравни експерти, за да отговорят на въпроси за COVID-19, включително и за това кой начин за носене на предпазни маски считат за правилен.

Редица политици, сред които вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и сенатор Мит Ромни, бяха забелязани да носят по две предпазни маски. Главният експерт по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи препоръча на американските граждани да последват примера им.

Снимка: Ройтерс

Лекари, както и специалисти в сферата на общественото здравеопазване, са на мнение, че каквато и да е защита е по-добра от никаква.

"Правилният вид маска е тази, която покрива постоянно носа и устата, когато сте на обществено място. В настоящия момент трябва да се съсредоточим повече върху постигането на тази цел, отколкото да се притесняваме за слагането на две маски", казва д-р Мат Биникър, президент на Панамериканското дружество за клинична вирусология.

Рискова среда

Според здравните експерти видът и броят на необходимите маски зависят от това какви места посещаваме.

"Най-важно е да поставяте маските си ефективно и да ги носите постоянно, когато сте в среда с най-висок риск от разпространение", казва д-р Джош Шифър от центъра за изследване на рака "Фред Хъчинсън".

Специалистът препоръчва носенето на платнена маска, когато разхождаме кучето си, както и маски тип KN95, N95 или двойна маска, когато посещаваме офис, магазин за хранителни стоки или болница.

Материалът, от който са направени

"Ако се носят правилно, всички маски са ефективни", добавя Лорънс Гостин, директор на института "О'Нийл" към университета на Джорджтаун.

Материалът и прилягането на маските обаче са от по-голяма значение, отколкото броят им.

По думите на специалиста носенето на две маски е неясно, тъй като не знаем от какъв материал са направени или доколко прилягат върху лицето, отбелязвайки, че хирургическите маски или KN95 осигуряват по-добра защита.

Експертите са съгласни, че ефективната маска за лице трябва да има няколко слоя.

"На този етап от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията препоръчват носенето на една маска за лице с два до три слоя. Ако вашата маска вече има няколко слоя, не е необходимо да носите втора", съветва д-р Раед Двейк, директор на Института по дихателни заболявания на клиниката в Кливланд.

Носене на втора маска

Според експертите, ако човек все пак реши да носи две маски, е препоръчително най-ефективната от тях да се слага от вътрешната страна. Например - над маска тип KN95 e добре да се носи хирургическа маска.