Kомпютърно томографско сканиране показа, че младеж, починал преди 2300 години в Египет, е бил мумифициран заедно с 49 амулета по тялото му и златна маска, инкрустрирана с камъни.

Всичките органи на младия мъж, за когото се смята, че е бил на възраст между 14 и 15 години, са били отстранени, с изключение на сърцето, а мозъкът му е бил заменен със смола.

Амулетите са били подредени в три колони, както през повърхността на тялото, така и във вътрешните му кухини, предаде Си Ен Ен.

В устата на „златното момче“, както учените го наричат, е открит златен език, а в гърдите до сърцето му – златен скарабей. Сред символичните украшения са още Окото на Хор, Възелът на Изида и символ на плацентата.

Много от тях са направени от злато, някои са със полускъпоценни камъни, а други са от изпечена глина.

Според учените хората в онези времена са вярвали, че амулетите оказват защита при преминаването в отвъдното.

Древните египтяни вярвали, че след смъртта ги чака друг живот, но достигането до него преминава през опасно пътуване в подземния свят. Балсаматорите са се грижели да подготвят телата за него.

Останките на „златното момче“ са открити за първи път през 1916 г. в гробище, използвано в периода между 332 г. и 30 г. пр. н. е. в Южен Египет.

Хиляди запазени тела, много от които все още са разположени в оригиналните си ковчези, са били извадени от земята през 19-и и началото на 20-и век, за да бъдат преместени в Египетския музей в Кайро.

Въпреки че изследователите искат да научат повече както за здравето на древните хора, така и за ритуалите и вярванията им, „разопаковането“ на мумиите е разрушителен процес.

През последните години учените използват компютърна томография, за да надникнат под „обвивките“, като оставят телата напълно непокътнати.

На краката на младежа са намерени сандали. Тяхното предназначение вероятно е било да "позволят на момчето да излезе" от ковчега. Според ритуалите на древните египтяни, описани в „Книгата на мъртвите“, починалият е трябвало да носи бели сандали, за да бъде благочестив и чист.

Според проучването добрата зъбна хигиена, високото качество на неговата мумификация и амулетите предполагат, че починалото преди повече от две хилядолетия момче е имало висок социално-икономически статус.

„Златното момче“ е поставено вече в голямата изложбена зала на Египетския музей.