Централната избирателна комисия в Албания няма да може да обяви за законни резултатите от парламентарните избори в неделя поради липса на необходимото мнозинство, предаде АФП.

Заради разногласия между управляващата десница и лявата опозиция трима от седемте членове на ЦИК подадоха оставка през април. Според избирателния закон, за да обяви резултатите, ЦИК се нуждае от мнозинство от пет гласа.

АФП цитира западен дипломат, пожелал анонимност, според когото положението е блокирано. Той изтъква, че има няколко начина да се излезе от безизходицата, но всичко зависи от резултатите от гласуването за обновяване на 140-местния парламент.

Един от тях е да се поиска от Избирателната колегия (нещо като апелативна инстанция, която се намесва, когато в ЦИК няма мнозинство от пет гласа) да си каже думата за резултатите.

Така, ако се очертае мнозинство за опозицията при преброяване на подадените бюлетини, тя би могла да реши да върне своите представители в ЦИК. Това е възможно разрешение, тъй като оставките не са приети от парламента.

Има обаче голям риск резултатите да се оспорят както от досегашните управляващи, така и от опозицията. Според цитирания от АФП дипломат съществува опасност от насилие, ако резултатите бъдат оспорени.

Изборите са много важни за бъдещето на Албания. ЕС вече заяви, че иска изборите да протекат според европейските норми. В противен случай на Тирана ще бъде отказан статут на страна кандидатка за ЕС за трети пореден път.