64-годишен шеф на отбранителна компания е преживял най-неприятното си приземяване, след като по време на полет с многоцелеви изтребител погрешка се е катапултирал, докато е летял с 500  километра в час над Франция, пише британското издание „Гардиън“. За щастие, мъжът се е разминал без наранявания.

Инцидентът е станал през март, но заключенията от разследването на френските власти излизат сега.

При излитането на самолета пътникът бил подхвърлен на седалката си и без да иска, за да се задържи на мястото си, той се хванал за лоста на катапулта. Това довело до неговото изхвръкване от машината, но благодарение на парашута му, който се отворил своевременно, мъжът успял да се приземи в поле близо до военната база в Сен Дизие, откъдето е излетял. Той бил откаран в болница, където е установен, че няма големи наранявания и травми.

Снимка: iStock

Пилотът на изтребителя „Рафал“ е успял да предотврати своето катапултиране и да приземи самолета.

Разследването е установило много грешки при подготовката за полета като разхлабени колани на седалката на пътника, както и противопоказни медицински показания за полет на мъжа, който е катапултирал. При изхвърлянето си от самолета той е загубил и шлема си.

64-годишният шеф в отбранителна компания никога не е проявявал желание да лети с изтребител и няма никакъв авиационен опит, но понеже полетът бил подарък изненада от негови колеги, не смеел да откаже.