Америка реши Джо Байдън да бъде президент след най-скъпата предизборна кампания в света. В нея имаше всичко - ожесточени дебати, множество скандали и дълго броене на бюлетини. 

Снимка: Reuters

След два вицепрезидентски мандата, демократът Байдън влиза в Овалния кабинет с надежда за промяна.

Пътят на Джоузеф Робинет Байдън-младши започва от градчето Скрантън, Пенсилвания. Роден на 20 ноември 1942 г., той е най-голямото дете в семейство на католици от средната американска класа.

Историк, политолог и доктор по право от Сиракузкия университет – политическата му кариера започва преди близо половин век – от улиците на Уилмингтън, щата Делауеър.

През 1972 г., само на 29 г., Байдън става един от най-младите представители в горната Камара на американския Конгрес. 

Успехът му обаче е помрачен от семейна трагедия – в автомобилна катастрофа загиват жена му Нийла и едногодишната им дъщеря. Байдън полага клетва като сенатор в болничната стая на синовете му, които също са ранени при инцидента.

След смъртта на съпругата и дъщеря му сенаторът пътува с влак всеки ден до Вашингтон и обратно, за бъде близо до децата си. И така - цели 36 години.

През 1987 г., женен за втората си съпруга – Джил, сенатор Байдън протяга ръка към политическия връх. Но амбицията му е помрачена след поредица от скандали и обвинения в плагиатство.

Байдън отново влиза в битка за Белия дом пред 2007 г. След неуспех на първичните избори се оттегля, но младият сенатор от Чикаго Барак Обама, го кани да се включи в екипа му. 

При представянето му Обама прави лапсус и казва: „Позволете до ви представя следващият президент...“

Този неволен лапсус се оказа пророчески. След два вицепрезидентски мандата, Джо Байдън спечели достатъчно гласове, за да бъде следващият президент на страната.

А хората в Уилмингтън не очакват промяна в поведението му.