Учени ще разкрият днес първия в света бургер, отгледан в лаборатория, ще проведат дегустация с доброволци в Лондон, съобщава АФП.
Проектът за кюфтето с тегло 140 гр. е струвал над 250 000 евро, за каймата са използвани парчета месо, отгледани от мускулни клетки на живо крава.
В каймата е добавена сол, яйчно брашно и сух хляб, за да се подобри вкуса й, а цветът е постигнат благодарение на червено цвекло и шафран.
Професор Марк Пост от Университета в Маастрихт, чиято лаборатория е разработила проекта заявява, че храната е не е опасна за здравето и има потенциала да замени нормалното месо в диетите на милиони хора.
По света съществува нарастваща тревога от дисбаланса в търсенето, предлагането и производството на месо, както от гледна точка на храната, необходима за животните, така и от гледна точка на метана, който те отделят, който допринася за глобалното затопляне.
Първите впечатления на дегустаторите на бургера в епруветка, се очакват в рамките на деня