Джихадистите от „Ислямска държава” първоначално са инсценирали екзекуции, за да принудят Запада да спре с бомбардировките срещу тях.

След като разбрали, че коалицията няма да отстъпи, са започнали да обезглавяват своите пленници. Разкритията са на джихадист-дезертьор, успял да избяга в Турция.

Беглецът, наричащ себе си Салех, е знаел това и е успокоявал пленниците преди снимките, че няма да бъдат убити наистина. След проявената от Запада неотстъпчивост ислямистите започват да убиват заложниците.

Пред британската телевизия „Скай нюз” Салех признава, че е присъствал на няколко екзекуции. Една от тях е била на японския журналист Кенджи Гото.

„Когато той уби Кенджи Гото, аз видях това, но отдалеч, не бях близо. След като го екзекутира, дойдоха трима или четирима и отнесоха тялото с кола, а Джон си тръгна в друга посока”, разказва Салех.

Дезертьорът е първият свидетел, който сочи родения в Кувейт британски гражданин Мохамед Емуази, или Джон Джихадиста, като основен екзекутор. Той е бил и режисьор, и извършител на обезглавяванията.

„Не мога да разбера защо беше толкова безпощаден. Всеки от Ислямска държава можеше да убива сирийци, но чужденци убиваше само той”, продължава мъжът.

Дезертьорът разказва още, че на истинските екзекуции Джон Джихадиста е искал да се действа организирано, разпореждал е коя камера откъде да снима и всичко да се върши бързо и организирано. „Всички го уважаваха и му се подчиняваха”, разказва още Салех.