В Холандия официално откриха първия в света път от слънчеви панели. Електричеството от алеята ще се подава към електропреносната мрежа. Холандска компания поставя соларни панели на улиците, за да улавя повече слънчева енергия.

Компанията официално откри първия соларен път в света в предградие в околностите на Амстердам. 70-метровата отсечка от абсорбиращи енергия бетон и стъкло ще се използва като велоалея. В бетонните плочи, покриващи пътя, е вграден кристалинен силиций - материалът, съдържащ се в конвенционалните слънчеви клетки.

Клетките в бетона са защитени от два слоя стъкло, които ги предпазват, позволявайки на слънцето да прониква. Електричеството, генерирано от алеята, ще се подава към електропреносната мрежа. Според предварителните изчисления то е достатъчно за захранване на две или три домакинства в продължение на една година.

В дългосрочен план целта на фирмата и местните власти е да намерят нови начини за включване на възобновяема енергия в съществуващата инфраструктура на страната.