Първият контакт на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му с отровното вещество е бил в дома им във Великобритания, съобщи британската полиция, цитирана от АФП.

Експерти са установили, че най-високата концентрация от невротоксичния агент е била на входната врата на дома им, съобщи полицията в комюнике.

Следи от отровното вещество са намерени на други места, които разследващите обработваха през последните седмици, но в много по-малки концентрации от намерените в дома им“, заяви Дийн Хейдън от лондонската полиция.

Разследващите са блокирали достъпа до пейката, на която са намерени двете жертви на отравянето, както и една кръчма, ресторант и гроба на жената на Сергей Скрипал, които те са посетили преди симптомите на отравянето да се изявят. В разследването са включени 250 специалисти и то може да продължи месеци.

Великобритания обвини Русия, че е отговорна за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия, което Москва отрича.

След като Лондон експулсира 23 руски дипломати, повече от 25 други страни обявиха в началото на седмицата подобни мерки, в знак на солидарност с Великобритания. Москва изрази негодуванието си от това и обеща да отговори на тези действия.

САЩ също решиха да експулсират 60 руски дипломати. Сергей Скрипал и дъщеря му остават в кома в болницата. По информация на БГНЕС