Днешната първа сесия от преговорите за брекзит бе "важна" и "полезна", заяви в Брюксел ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия Мишел Барние.

На съвместна пресконференция с британския министър за брекзита Дейвид Дейвис, Барние изброи три ключови теми, които трябва да бъдат уредени в първия етап на преговорите – гарантирането на правата на гражданите от двете страни на Ламанша, уреждането на "сметките" и всички поети финансови ангажименти, и запазването на споразумението от Разпети петък за Северна Ирландия.

"Винаги ще работим с Обединеното кралство и никога против Обединеното кралство", каза Барние, цитиран от БТА.

Очакванията си как ще протекат преговорите занапред, той сподели, цитирайки Жан Моне, един от основоположниците на днешния Европейски съюз, с думите: "Не съм нито оптимист, нито песимист. Аз съм просто решителен".

Дейвис отговори на това с цитат на Уинстън Чърчил, който гласи: "Песимистът вижда трудност във всяка възможност, оптимистът вижда възможност във всяка трудност".

Той добави, че двамата с Барние искат да постигнат най-доброто възможно партньорство, което работи и в полза на ЕС, и в полза на Великобритания.

Дейвис също подчерта колко е важно да се запазят правата на европейските граждани на острова и британските граждани в 27-те страни членки на ЕС.

Преговорите между Барние и Дейвис започнаха броени дни преди да се навърши година от референдума за членството на Обединеното кралство в Европейския съюз, на който близо 52 процента от гласувалите британци избраха страната им да напусне блока на 28-те.

Британският премиер Тереза Мей ще обсъди с лидерите на 27-те страни членки на ЕС на предстоящата им среща на върха в Брюксел въпроса за правата на гражданите – европейските граждани, установили се във Великобритания, и британските граждани, живеещи на територията на ЕС, предадоха световните агенции, като се позоваха на британския министър за брекзит Дейвид Дейвис.

Според Дейвис на срещата на върха Мей ще представи британската "оферта" относно правата на гражданите.

После на 26 юни Великобритания ще публикува подробен документ, който ще представи общите линии на британската оферта и според Дейвис това ще е добра база за започване на преговори относно правата на гражданите, предаде Франс прес.

По-нататъшните преговори за брекзит ще бъдат проведени в седмиците, започващи на 17 юли, на 28 август, на 18 септември и на 9 октомври - тоест преговорните сесии ще бъдат веднъж месечно, предаде Ройтерс.

Работни групи, съставени от експерти от двете страни, ще се захванат с най-наложителните досиета - правата на гражданите, финансово споразумение и други въпроси, произтичащи от развода, каза Мишел Барние, посочва Франс прес.

Трънливият въпрос за границата между Ирландия и Северна Ирландия е поставен под директния надзор на двама близки сътрудници на Барние и на Дейвис.

Преговорите ще се водят на английски и на френски. Преводачи ще бъдат осигурени от Европейската комисия, предаде Ройтерс.