Първият предизборен дебат между кандидатите за президент на демократите и републиканците – Хилари Клинтън и Доналд Тръмп, се оказа доста ожесточен и поднесе изненади.

Снимка: Reuters

Въпреки че срещата започна с приятелско ръкостискане, дебатът премина в дух на взаимни обвинения и дори ваденето на компромати. Те бяха подготвени основно от щаба на бившата първа дама, която по принцип играе като по-традиционен и по-улегнал политик. Стратегията на милиардера пък беше обратна на досегашния му имидж и той бе по-толерантният в тоя сблъсък.

След поредната атака срещу него, например, той отвърна, че има много груби и тежки неща, които може да каже за съперничката си и за семейството ѝ, но ще се въздържи, „защото не е красиво“.

Оказа се, че от щаба на Клинтън са разговаряли със служители на компаниите на Тръмп, дори с участнички в конкурси по красота. На обвинение, че има случаи, в които той не е плащал на свои работници, милиардерът отговори, че вероятно причината е, че не са си свършили работата. Той контраатакува с аргумента, че явно може да управлява пари, докато в момента страната плаща за обществени поръчки и стоки за военните в пъти по-скъпо от реалната им цена.

Снимка: Reuters

Последваха обвинения в сексизъм. „Това е човек, който нарича жените прасета, мърли и кучета. Той е човек, който е казвал, че бременността е недостатък за служителите“, заяви Клинтън.

Вижте повече от репликите, които двамата си размениха:

Тя обвини Тръмп още, че живее в своя реалност и че защитава данъчна политика, която облагодетелства богатите за сметка на хората от средната класа. От своя страна милиардерът обвини конкурентката си, че няма достатъчно издържливост да бъде президент и че има политически опит, но той е лош, намеквайки че е вземала лоши за страната решения като държавен секретар.

Тръмп обвини опонентката си, че няма нито характер, нито сила и воля да ръководи най-мощната държава в света.

Дебатът беше разделен на три теми – вътрешна сигурност, външна политика и финанси.

Снимка: Reuters

Частта за вътрешната сигурност беше доминирана от темата са расизма. Тръмп беше обвинен, че не третира всички граждани еднакво, на което той отговори, че демократите използват афроамериканците за гласове, дават им колективни привилегии, а след това ги забравят за четири години. На атаката на Клинтън, че милиардерът се отнася дискриминационно към мюсюлманите, а горенето на мостове с тях би било пагубно за САЩ, той отвърна: „Вие от доста време общувате с тях, видяхме каква каша забъркахте в Близкия Изток“.

Снимка: Reuters

Чисто вербално Клинтън беше на по-високо ниво – тя е по-обигран политик, реториката ѝ е по-спокойна и реагира по-уравновесено. Тръмп вербално и като жестове реагираше по-емоционално и си личеше, че е по-изнервеният кандидат, коментира в студиото на „Тази сутрин“ журналистът Стоян Георгиев.

Вижте повече във видеото:

Дебатът е бил гледан от около 100 млн. американци от 320-милионно население. Според няколко експресни проучвания Клинтън се е представила по-добре.

Предстоят още два дебата.