27 март 1968 година.

Юрий Гагарин, първият човек летял в Космоса, се качва на изтребител МиГ-15 заедно с пилота Владимир Серьогин. Ще извършват учебен полет – един от много през последните дни.

Денят е слънчев, видимостта е добра.

Изтребителят излита точно в 10:18 ч. местно време. Най-ниските облаци са на 600 метра от повърхността на Земята.

Двамата пилоти имали разрешение да извършат упражнението си за 20 минути, но 8 минути след началото на полета, Гагарин съобщава, че мисията е завършена. Пилотът иска разрешение да се върне обратно в базата.

Изтребител МиГ-15 - с този модел катастрофира Юрий Гагарин и губи живота си
Снимка: Wikimedia Commons

10:30 ч. московско време… всякакъв контакт със самолета прекъсва.

Когато военните на земята осъзнават, че машината на Гагарин и Серьогин е изхабила горивото си, започва незабавна спасителна операция. В продължение на 3 часа се издирват останките от самолета.

14:50 ч. – хеликоптер заснема това, което е останало от машината. Гагарин и Серьогин се разбиват на около 65 км от летището.

На следващата сутрин започва работа по останките от самолета. Части от телата на двамата пилоти са открити и по-късно разпознати от техни близки и колеги. На мястото на катастрофата разследващите намират и различни предмети, принадлежали на пилотите. Сред тях – джобно издание на правила за навигиране на самолет.

На едно от дърветата виси якето на Юрий Гагарин с купони за храна в джоба.

Така преминава последният ден от живота на първия човек в Космоса Юрий Гагарин. Официалното обяснение на властите за смъртта на националния, а и световен, герой поражда много въпроси.


СССР организира специална правителствена комисия, която да разследва смъртта на Гагарин. След мащабното разследване на инцидента те произвеждат доклад от 29 тома, който – естествено – е засекретен незабавно. Това, което знаем и днес, е от разкази на членовете на комисията.

Какво наистина е посочено в доклада като причини и условия за инцидента – не знаем.

Заключението на комисията е:

На гърба на тази комисия работи и друга – тази на КГБ. Тяхната задача е да проверят дали зад смъртта на пилотите не стои конспиративен план или тероризъм.

Докладът на КГБ е разсекретен през март 2003 г. В него са разгледани и проверени най-различни конспиративни теории, но причината за смъртта на пилотите е работата на персонала във въздушната база на земята.

Според доклада на КГБ служителите в РВД на военното летище дават на Гагарин остаряла информация за климатичните условия по време на полета. Когато самолетът излита, времето е значително влошено.

Снимка: Wikimedia Commons

Самолетът на Гагарин започва да се върти заради удар в птици или за да избегне друг самолет. Заради влошеното време, екипажът е преценил, че машината се намира на значително по-голяма височина и не успели да реагират навреме.

Третата официална и най-разпространена теория се появява през 2005 г., а източникът е разследващ от комисията на КГБ. Той казва, че е възможно в кабината на пилотите погрешка да е оставен отворен вентил за кислород. Това довело до загуба на кислород и до смъртта на пилотите.


След смъртта на Юрий Гагарин и Владимир Серьогин световното общество иска бързи отговори. Как е възможно първият човек, летял някога в Космоса, да катастрофира по време на учебен полет? Така се раждат и множество конспиративни теории. И такива, които не звучат никак конспиративно.

Алексей Леонов, който е член на държавната комисия за разследване на смъртта на Гагарин и Серьогин, твърди, че по същото време на друга авиобаза в близост се извършвали тренировъчни скокове с парашут. Военните там съобщават, че са чули две силни експлозии в далечината.

Според Леонов самолет Сукхой Су-15 е летял по същото време с Гагарин, но на минимум височина. „Без да осъзнава, пилотът на Су-15 е минал на 10-20 метра от изтребителя на Юри и Серьогин в момента, в който минава звуковата бариера“.

Звуковият удар е предизвикал сериозна турболенция, която е довела до неконтролируемото завъртане на изтребителя на Гагарин.

Ляво - мястото на катастрофата, дясно - гробът на Гагарин
Снимка: Getty Images

„Първата експлозия, която чух, беше тази от преминаването на звуковата бариера. Втората беше от катастрофирането на самолета на Гагарин“, казва Леонов.

През юни 2013 г. Леонов отново потвърждава думите си. Тогава в интервю за руската телевизия RT той казва, че има доклад, в който се говори за неразрешен полет на Су-15 по същото време.

Според други разкази здравето на Серьогин било сериозно влошено по време на полета. Той се оплаквал от често сърцебиене, световъртеж и повръщане. Смята се, че е възможно да е получил инфаркт по време на тренировъчния полет.

Снимка: Getty Images

Разбира се, появяват се и теории, които звучат… необичайно.

Според тях Юрий Гагарин е бил в лоши отношения с топ ръководството на Съветския съюз. Поради тази причина смъртта на първия човек в Космоса е организирана от КГБ и е всъщност инсценирана. Теорията твърди, че Гагарин е жив и е арестуван от спецслужбите. Направена му е пластична операция, след което е затворен в психиатрична клиника.

Има и история с щастлив край. Според нея Гагарин сам е инсценирал смъртта си. Той бяга от Москва и живее до дълбока старост в малко село.


След смъртта на Гагарин Съветският съюз обявява период на национален траур. Това е първият случай в историята на страната, при който това се прави за редови човек, а не за държавен глава.

Останките на Юрий Гагарин и на Владимир Серьогин са кремирани и погребани в Кремълския некропол. Гагарин умира едва на 34 години.

Снимка: Getty Images

40 години по-късно независими руски изследователи заявяват, че най-накрая са разкрили мистерията около смъртта на първия космонавт. Според данните и доказателствата, с които разполагат, Гагарин се е паникьосал след внезапно разхерметизиране на пилотската кабина. Той прави внезапен маньовър, който води до загуба на управление на самолета, губи съзнание и катастрофира.