Шотландия стана първата държава в света, която прие специален закон в защита на правото на безплатни хигиенни продукти за месечен цикъл, пишат световните агенции. Законът беше предложен още през 2020 г. от Моника Ленън, която води борба за каузата от 2016 насам.

Новият документ влиза в сила от 15 август. Той задължава общините и образователните институции да гарантират, че безплатните санитарни продукти са достъпни за всеки, който има нужда от тях.

Общините в Шотландия ще решат какви точно разпоредби ще бъдат въведени, но те ще имат законово задължение да предоставят на всеки, който има нужда, лесен достъп до набор от хигиенни продукти. В момента тампони, превръзки и някои продукти за многократна употреба се предлагат в училища, колежи и университети.

Шотландският министър за социална справедливост Шона Робисън каза, че предоставянето на достъп до безплатни хигиенни продукти премахва финансовите бариери пред достъпа до тях и затова е от фундаментално значение за равенството и достойнството. Това е по-важно от всякога - във време, когато хората вземат трудни решения заради кризата с разходите за живот, подчерта тя.

Ние не бихме искаме някой да бъде в положение да не може да отиде на училище или на работа, защото няма достъп до санитарни продукти. Горди сме, че сме първото национално правителство в света, което предприема подобни действия, каза шотландската министър за социална справедливост.