Медици диагностицираха първия случай на полиомиелит в щата Ню Йорк за последните почти 10 години, пише Си Ен Ен. Става въпрос за възрастен пациент, който не е бил ваксиниран срещу коварната болест.

Пациентът започнал да се чувства зле преди месец, когато усетил силна умора и парализа.

Случаят се появява месец след като властите засякоха вируса в каналите на Лондон, което означава, че в столицата на Великобритания той се разпространява, макар и да не е засечен официално.

Болестта е била изключително разпространена в Съединените щати и по света. По време на една от най-сериозните епидемии отвъд океана през 1952 г. 58 000 души са се разболели, от които 21 000 са останали парализирани, а повече от 3100 са починали.

Полиомиелитът е инфекция, която се причинява от полиовируса. Един на всеки четирима заболели има симптоми подобни на грип като болки в гърлото, температура, умора, повръщане и стомашни болки. Един на 200 пациенти развиват сериозни симптоми като иглички и изтръпване в краката, мозъчна или спинална инфекция и парализа.

Лечение за полиомиелит няма, но има превенция – ваксина, която се поставя по цял свят. Симптомите на болестта могат да бъдат облекчени с медикаменти, но парализата е необратима.