Гърция регистрира първи предполагаем случай на маймунска шарка.

Мъж и жена бяха спешно транспортирани от здравните власти от гръцкия остров Кефалония, до специализирана болница в Атина.

Лабораторните изследвания трябва да потвърдят диагнозата.

Късно снощи с военен самолет и при изключителни санитарни мерки здравните власти преместиха от остров Кефалония мъж и жена, за които първоначално беше съобщено, че са британски туристи.

Впоследствие властите уточниха, че става въпрос за двойка румънски граждани, които са живели дълго време на остров Кефалония. Объркването идва от факта, че двойката от месеци живее и работи във Великобритания.

При завръщането си на гръцкия остров за лятна ваканция само мъжът е появил симптоми на маймунската шарка с обрив по тялото. Неговата партньорка засега няма никакви оплаквания. Въпреки това и двамата са транспортирани за наблюдение в специализирана болница. Мъжът и жената бяха транспортирани в специални капсули, а медиците облечени в предпазни костюми.

Дали двамата са позитивни за вируса на маймунска шарка - ще се разбере най-рано утре. 

Над 80 случая на маймунска шарка са регистрирани в 12 страни, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Сред тях са Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Испания и Швеция. Според експертите, броят на случаите ще се увеличава. 

Това е рядка болест, чийто патоген може да се предава от животни на хора и обратно. Експертите обаче успокояват, че срещу този вид шарка има достатъчно налични количества ваксини в Европа, а лечението е достъпно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!