Принц Хари разкри, че е взел „с голяма тъга“ решението да се откаже от титлата си, но не е имал „друг избор“.

В емоционална реч, произнесена на благотворителна вечеря в Лондон, херцогът на Съсекс каза, че той и съпругата му Мегън са искали да продължат да служат на кралицата, но без публично финансиране. „За съжаление, това не беше възможно“, допълни принцът.

Хари избра приятелска среда – на снощната благотворителна вечеря не бяха поканени медии. Принцът спомена именно тяхната могъща сила и даде да се разбере, че една от причините за решението на двойката е била умората им от медийното внимание. От думите му става ясно, че постигнатият компромис при Кралицата, не е този, който Хари е искал.

„Виждаме един наистина тъжен, ядосан и огорчен човек, който иска да изложи публично своята истина. И който яростно защитава съпругата си. Вероятно защото през последните 10 дни мнозина критикуваха и обвиняваха Меган за това, че се е стигнало дотук“, коментира специално за bTV кореспондентът на "Скай Нюз" в Лондон  Рианън Милс.

Хари произнесе речта си ден след като Бъкингамският дворец обяви, че той и съпругата му Меган вече няма да бъдат действащи членове на британското кралско семейство.

Двамата обявиха, че ще възстановят 2,4 млн. лири, платени от данъкоплатците за обновяване на имението „Фрогмор Котидж“, което им беше подарено за сватбата.

Те също така ще плащат наем за къщата в Уиндзор, която ще остане техен дом, докато разпределят времето си между Великобритания и Канада.

„Решението, което взех, никак не беше лесно. То идва след дълги месеци на разговори и дълги години на предизвикателства. Знам, че невинаги съм бил прав, но в случая нямах друг избор“, заяви Хари.

Емоционалният Хари обясни, че с Меган са искали да продължат да служат на кралицата без публично финансиране. Но че този вариант е бил отхвърлен. И че Великобритания остава неговият дом, а той винаги ще уважава баба си.

През почивните дни от Бъкингамския дворец обявиха, че от пролетта Хари и Меган вече няма да представляват кралицата и няма да се ползват от кралските си титли.