Израелската армия показа щетите след нападението на Иран с дронове и ракети. Кадрите показват кратер в израелската военновъздушна база „Неватим“. Разрушения има и по път в планинския регион Хермон, предава Ройтерс.

Действията на Иран са безпрецедентни в отношенията с Израел. Това беше първата директна атака на Техеран срещу Тел Авив, като властта в ислямската република я представи като отговор на ракетния удар срещу иранското консулство в Дамаск, Сирия.

Щетите в Израел след въздушното нападение на Иран
Снимка: Reuters

Атаката изправи на нокти международната общност, която призова за сдържаност. Графика на израелската армия показва траекторията на иранските дронове и ракети, летящи към израелска територия.

Според Тел Авив 99% от тях са били свалени във въздуха.

Графика с изстреляните от Иран дронове и ракети
Снимка: Reuters

Съединените щати предупредиха, че Иран ще бъде държан отговорен, ако се опита да предприеме допълнителни военни действия срещу Израел или Щатите. Това изявление бе направено по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН късно снощи.

„Настояваме Иран и неговите поддръжници да спрат атаките си и сме готови да предприемем допълнителни мерки сега и в отговор на по-нататъшни дестабилизиращи инициативи“, заявиха лидерите на Г-7 на спешно заседание след безпрецедентната атака на Иран срещу Израел.

В студиото на „Тази сутрин“ иракският журналист Мохамед Халаф посочи, че атаката на Иран е била съгласувана със САЩ.

„Това, което трябва да се знае, е, че убийството на Мохамед Реза Захеди, висш командир на иранската революционна гвардия, е на нивото на убийството на Касем Солеймани, ирански генерал от Революционната гвардия, а от 1998 г. до смъртта си през 2020 г. – командир на силите „Годс“. Той беше убит по заповед на Доналд Тръмп. Тогава Иран също трябваше да отговаря, но отговорът на Иран беше съгласуван със САЩ. Сега виждаме същото“, каза той.

Всичко около нападението на Иран над Израел следете в нашия онлайн репортаж: