Изтребители-бомбардировачи "Су-34" от групировката на руските въздушнокосмически сили в Сирия унищожиха командни пунктове на "Ислямска държава" в провинциите Ракка, Хама и Алепо, а също и лагер за обучение на терористи, съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Руският телевизионен канал НТВ показа за първи път и кадри от руската авиобаза в Латакия. На тях се виждат "Су-34", както и "Су-24" и "Су-25".

В четвъртък самолети "Су-34" нанесоха удари по тренировъчен лагер на ИД край селището Маадан Джедид и по маскиран команден пункт югозападно от град Ракка. И двата обекта са унищожени, уточни говорителят на руското министерство.

Снимка: НТВ/стопкадър

Многофункционалните самолети "Су-34" дават на руските летци възможност да нанасят удари по терористични обекти в цяла Сирия, отбеляза Конашенков.

"Искам да подчертая, че руските "Су-34" са нанесли прецизни удари по целите от височина над 5000 м. Бордовото прицелно-навигационно оборудване на тези самолети дава възможност гарантирано да се улучват всякакви наземни обекти с абсолютна точност", добави руският генерал.

Щурмови самолети "Су-25" разрушиха тази нощ бункери и горивно-оръжейни складове на ИД в провинция Идлиб, други унищожиха с преки попадения команден пункт и комуникационен възел на войските й в провинция Алепо.

Тактически бомбардировачи "Су-24М" ликвидираха укрепен команден пункт, база и голям склад за боеприпаси в провинция Хама.

Снимка: НТВ/стопкадър

Руската кампания с въздушни удари в Сирия ще продължи "три до четири месеца" с нарастваща интензивност, предвиди Алексей Пушков, председател на комисията по външни работи към Държавната дума, долната камара на руския парламент, предаде Франс прес.

Риск да затънем има винаги, но в Москва се говори за три-четиримесечна операция, каза Пушков пред френското радио "Юроп 1". Руските въздушни удари със сигурност ще стават по-интензивни, добави той в отговор на въпрос.

Ударите на международната коалиция начело със САЩ според него не са достатъчно ефикасни и трябва да се премине към нов етап в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия, посочва АФП.

Руският парламентарист отхвърли обвиненията на Запада, че изпратените от Москва изтребители не бомбардират главно обекти на ИД или поне не само тях.