Тунизийските власти за път разпространиха видеоматериал с двамата терористи. От кадрите от охранителни камери се вижда как двамата нападатели влизат в музея с автомати в ръка.

Джабер Хахнауи (с червената качулка) и Ясин ал-Абиди необезпокоявани се насочват към залите с повече посетители. На едно стълбищата дори се разминават с турист, който след това побягва.

При нападението бяха избити 20 чуждестранни туристи и един полицай. Ранените са 43, като една френска туристка е с опасност за живота заради тежките си рани в областта на стомаха и таза.

Полицията издирва трети терорист, който е успял да избяга, но е заснет от охранителните камери. В различни райони  на страната бяха арестувани още 20 души. За тях има съмнения, че са директно или индиректно съпричастни с нападението. Задържани бяха и родителите и братята на Джабер Хахнауи, но по-късно бяха освободени.

Президентът на страната Бежи Каид Есебси също призна за пропуски в сигурността заради нехайното отношение на охраната. В този час на пост около парламента и музея е трябвало да има четирима полицаи, но двама от тях са отишли за кафе, третият е обядвал, а четвъртият въобще не се е бил явил на работа.

Нов шок в Тунис предизвика и най-популярният рапър Емино, който в песните си възхваляваше разгулния живот и дори беше лежал 8 месеца в затвора за притежание на канабис. Той изненадващо обяви в социалните мрежи, че е напуснал страната и се е врекъл във вярност на лидера на „Ислямска държава” халиф Абу Бакр ал-Багдади.

Тунис е страната, където започна Арабската пролет. По данни на разузнаването днес близо 3000 тунизийци се сражават като джихадисти в Сирия и Ирак под знамената на Ислямска държава.