Иск срещу американската компания „Боинг” беше подаден в американски федерален съд. Това както изглежда е първото съдебно дело срещу компанията заради катастрофата със самолет Боинг 737 Макс 8 на Етиопиън еърлайнс в Етиопия на 10 март, предаде Ройтерс. В катастрофата загинаха 157 души. Машината летеше към Найроби.

Искът срещу „Боинг” е заведен във федерален съд в щата Илинойс от семейството на Джаксън Мусони, гражданин на Руанда, загинал в катастрофата.

В иска се твърди, че „Боинг”, който е производител на катастрофиралия самолет, е проектирал дефектно системата за автоматичен контрол на полета.

Самолетите Боинг 737 Макс бяха спрени по целия свят след катастрофата, станала пет месеца след катастрофа с индонезийски самолет от същия модел, в която загинаха 189 души.

Вчера от „Боинг” съобщиха, че са препрограмирали софтуера за самолетите 737 Макс, за да предотвратят грешки в данните за полета да задействат системата за контрол на полета, за която се подозира, че е била замесена в двете катастрофите.

Промените, обявени от компанията, ще дадат на пилотите повече контрол върху управлението на машината.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!