21 британски военни пристигнаха в Мали за тренировъчната мисия на ЕС, която ще подготви малийските въоръжени сили за борба срещу ислямистите.

Военните от Кралския Ирландски полк пристигнаха в Бамако, където към тях ще се присъединят техни колеги от Кралската морска пехота и артилерия. В мисията на ЕС в Мали ще участват 40 британски военни.

"Те няма да се включват в бойни действия, а ще обучават малийските въоръжени сили, за да помогнат да се възстанови редът и да се пресекат опитите на терористите да намерят убежище в Мали", посочи министърът на отбраната Филип Хамънд. "Ще помогнем на малийското правителство да разгроми бруталния бунт, който не само разтърси Мали, но и е реална заплаха срещу нашите национални интереси тук, във Великобритания", продължи той.

За участие в европейската мисия в африканската държава пристигнаха и шестима ирландски военни. Мисията има мандат от 15 месеца и е под командването на френския генерал Франсоа Льокоантр. В нея ще участват около 500 военни от 22 страни от ЕС.

Малийските военни ще бъдат обучавани в Куликоро, на 60 км североизточно от столицата. Първите 670 малийски военни ще пристигнат в базата на 2 април, каза в Париж генерал Льокоантр.

Междувременно стана ясно, че в страната само за около два месеца военни действия са загинали повече от 60 правителствени войници и около 600 бойци от екстремистки групировки. Френският контингент в западноафриканската държава е дал пет жертви.